Aradığınız ürünü bulamadık :(
Size özel diğer ürünlere göz atarak evinizdeki değişimi başlatabilirsiniz.Sağlam, kaliteli tesisat malzemeleri mekânlardaki hijyeni sürekli kılarken sağlıklı yaşam güvenirliğini artırır. Yeni ev satın alımlarında öncelikle altyapı kontrollerinin tamamlanmasının nedeni budur. Bununla birlikte dekorasyonu yenilediğinizde de tüm donanımın kontrol edilerek elden geçirilmesi gereklidir. Uzun bir süre boyunca kullanılan ürünler zamanla istediğiniz verimli performansı sağlayamaz. Sistemi kontrol edip yenilerken hem estetik hem de zevkli modellerle tarzınızı da öne çıkarmanız mümkündür. Armatür, havlupan gibi görünen parçalarda yansıttığınız ince zerafet, evinizin görünmeyen aksamındaki hassasiyetinizin de göstergesidir.
Su tesisat malzemeleri ile oluşturulan sistemi tasarlamak teknik bir iş gibi görünse de nasıl çalıştığına dair temel bilgilere sahip olmak faydalıdır. İyi tasarlanmış sistemlerde su çeşitli musluklar, armatürler gibi diğer ilgili cihazlara verimli şekilde iletilir. Bununla birlikte kullanılmış atık suların yaşam alanlarından güvenilir şekilde uzaklaştırılması da donanım bileşenlerinin görevidir. Dolayısıyla bu malzemeler su giriş çıkışlarının olduğu yerlerde kullanılan aksesuarlar olarak genellenebilir. Bu aksesuar şöyle listelenebilir:
● Borular: Suyu evdeki farklı cihazlara taşımak için kullanılan birincil bileşenlerdir. En yaygın kullanılanlar PVC olanlardır.
● Bağlantı parçaları: Boruların farklı bölümlerini birbirine bağlayarak birleştirmek için kullanılır. Yaygın tipler arasında dirsek, T, kaplin, rakor ve adaptörler bulunur.
● Vanalar: Sıhhi tesisat sistemindeki akışı kontrol eden cihazlardır. Lavabo, tuvalet ile su ısıtıcıları için kapatmalı sistemler, gaz kontrolü için kesme vanası gibi modeller kullanılır.
● Tuvaletler: İnsan atıklarının giderilmesi için kullanılan armatürlerdir. Klozet, tahret mekanizmasının yanı sıra lağım gazlarının banyoya girmesini önleyen kapaktan oluşur.
● Lavabolar: Evyeler elleri yıkamak, bulaşıkları temizlemek gibi çeşitli amaçlar için kullanılır. Bir lavabo musluk borusu ile tahliye tertibatından oluşur.
● Küvet ve Duşlar: Banyo yapmak için kullanılır. Sıcak soğuk su muslukları vardır, ayrıca tahliye tertibatı atık suyu giderir.
● Sifonlar: Lavabo, küvet gibi armatürlerin altına yerleştirilen boruların kavisli bölümleridir. İnsan atığının yanı sıra kanalizasyon kokularıyla gazların atılmasını da sağlar.
● Drenaj sistemi: Atık suyu armatürlerden ana kanalizasyona veya septik sisteme taşır.
● Hazne Pompası: Yüksek su tablası veya sel riski olan alanlarda, fazla suyu boşaltarak su hasarını önlemek için bodrum katına veya gezinme alanına bir hazne pompası monte edilebilir.
● Havalandırma Boruları: Havalandırma boruları donanım sistemine hava girmesine izin vererek uygun drenaj sağlar. Ayrıca su akışını engelleyebilecek vakum oluşumunu önler.
Bina sıhhi tesisat sistemlerinde yerel bina yönetmelikleriyle düzenlemelerinin göz önünde bulundurulması önemlidir. Bununla birlikte evinizdeki ihtiyaca bağlı olarak su filtreleme sistemleri, basınç regülatörleri gibi özellikli bileşenler de kullanmak mümkündür.
Sıhhi tesisat gelen ve giden suyun kullanımı amacıyla tasarlanır. Bu tasarımlar sayesinde konut sakinleri istedikleri ısıda su elde edebilir. Bunun yanı sıra kullanılan atık suları da güvenli şekilde bertaraf edilir. Sıhhi donanım malzemeleri her biri farklı amaca hizmet eden bütüncül bir sistemin bileşenleridir. Tatlı su bir kamu hizmetinden veya başka bir kaynaktan gelen su boruları aracılığı ile eve verilir. Daha sonra lavabo, tuvalet, küvet gibi armatürlere dağıtılır.
Drenaj sistemlerinde ise kullanılmış suyun septik tank veya kanalizasyona taşınması için gerekli malzemeler kullanılır. Banyo gideri gibi kanallar aracılığıyla borulara iletilen atık su doğrudan evden dışarı atılmalıdır. Banyo yapılan bölümlerde ise kullanılan suyun geri dönüşünü engellemek için özel tasarımlı duşakabin gideri ile duş kanalı gibi sistemler kullanılır. Bu sistemlere ait bileşenler için banyo tesisatları ürünleri arasından tercih yapabilirsiniz.
Sıhhi tesisat malzemelerini kullanım alanlarına göre farklı materyallerde seçmek mümkündür. Seçim yaparken maliyet, dayanıklılık, su kalitesi ile birlikte yerel inşaat yönetmelikleri gibi faktörleri göz önünde bulundurmak yeterli olur. Yaygın kullanılan altyapı malzeme türlerinden bazıları şöyledir:
● Bakır: Su ve gaz iletiminde kullanılan bakır borular aynı zamanda ısıtma, iklimlendirme gibi sistemler için de tercih edilir. Bu ürünler yüksek sıcaklık gibi dış etkenler nedeniyle oluşacak korozyona karşı dayanıklıdır.
● PEX: Bu tür borular kolay monte edilebilir, donmaya karşı dirençli ürünlerdir. Bu nedenle yerden ısıtma tesisatında sıkça kullanılır. Pex borularda sıcak için kırmızı soğuk için mavi renk kodları bulunur.
● PVC (Polivinil Klorür): Genellikle drenaj sistemleriyle havalandırma hatları için kullanılan sert plastik borulardır. Hafif, işlenmesi kolay bu malzemeler kimyasallara karşı dirençlidir.
● Pirinç: Bu materyal mükemmel korozyon direncine sahiptir, genellikle bağlantı parçalarıyla valfler için kullanılır. Özellikle farklı malzemelerden yapılmış borular arasındaki bağlantılar için çok uygundur. Pirinç malzemeden üretilmiş batarya borusu çeşitleri de oldukça estetiktir.
● Krom: Banyolarda havlu kuruturken estetik görünümüyle de dikkat çeken havlupan modelleri genellikle nemden etkilenmeyen krom materyalden üretilir.
● Paslanmaz Çelik: Paslanmaz çelik borular korozyona karşı oldukça dirençlidir, bu da onları diğer malzemelerin arızalanabileceği özel uygulamalar veya ortamlar için uygun hâle getirir. Taharet musluğu seti gibi bileşenler genellikle paslanmaz çelikten üretilir.
Evinizi baştan dekore etmek veya sadece tesisatını değiştirerek yenilemek istiyorsanız Decoverse ürünlerine göz atın. Böylelikle zengin çeşitli yapı malzemeleri arasından beğendiklerinizi seçebilir, bunun yanı sıra size özel mimarlık ve usta hizmetinden faydalanarak evinizin tarzını uçtan uca değiştirebilirsiniz.