Isıtıcı panel ve petek olarak da bilinen radyatörler, iç mekanları ısıtmak için yaygın olarak kullanılan bir tesisat sistemidir. İçindeki boru, kanal veya mahfazalardan sıcak su akan radyatörler, kış mevsiminde iç ortam sıcaklığını yükseltmek için kullanılan en ideal ısıtma çözümlerinden biri olur. İç ortam sıcaklığını korumak için özel olarak tasarlanan radyatör petekleri enerjisini kombi ya da merkezi ısıtma sistemlerinden alır. Petekler ana kaynaktan gelen ısıyı çevredeki havaya verimli şekilde dağıtarak oda sıcaklığını yükseltir. Oda içinde doğal ısı döngüsü oluşturan radyatörler, ev, ofis, okul, hastane gibi kapalı alanlar için verimli bir ısıtma çözümü olmuştur.
Döküm demir, çelik, alüminyum gibi metallerden üretilen radyatör ısıtıcı çeşitleri, kapalı alanların büyüklüğüne uygun olarak tasarlanabilir. Radyatör özellikleri panelin türüne, ölçülerine, kullanım amacına bağlı olarak konfigüre edilebilir. Panel özellikleri de ısıtma kapasitesini belirleyen BTU, Watt, Kcal ısıl güç çıkış değerlerine göre ayarlanabilir.
Panel yüzey alanı, malzeme türü, kanat sayısı, boru tipi ve termostat donanımı, radyatörün özelliklerini oluşturan ana unsurlardır. Bu parçaların yapısı radyatörün verimliliğini ya da ısı dağılımını doğrudan etkiler. Yeni nesil radyatör modelleri üst düzey enerji verimliliği elde edebilmek için oda genişliğine, kullanım alanına, konut yalıtım seviyesine uygun olarak seçilebilir.
Kullanım alanına uygun olarak tasarlanabilen ısıtıcı sistemler; panel radyatör, kolon radyatör, konvektör radyatör, alüminyum radyatör gibi farklı türlere sahiptir. Dekoratif radyatör olarak da adlandırılan döküm petek veya panel tipi radyatör modelleri, tıpkı dekoratif eşyalar gibi ortama hoş bir görünüm katar. Ufak boyutları ile fazla yer kaplamayan panel tipi ince radyatör çeşitleri odanızın minimalist stilini kusursuz bir şekilde tamamlar.
Yerden tavana kadar uzanan veya süpürgelik üzerini boydan boya kaplayan ince hatlı panel radyatörler, mobilyalar ile uyum gösterecek renklerde tercih edilebilir. Havlupan özelliğine sahip olan panel radyatör çeşitleri ise banyolara işlevsellik katar. İkili, üçlü veya dörtlü panellerle donatılan havlupanlar, ıslak havluları kısa süre içinde kurutur. Banyo, tuvalet, hol gibi alanların kolayca ısıtılabilmesine yardımcı olan havlupan tipi radyatörler, aynı zamanda banyo tesisatları ile uyumlu bir görünüme sahiptir.
Temel yapı malzemeleri arasında yer alan radyatörler kullanım yerine, tasarımsal detaylara, odanın özelliklerine uygun olarak seçilebilir. Salon için ince panel tipi radyatörler, banyo için havlupanlar, antre ya da mutfakta kısa alüminyum paneller, ofis için ise altın yaldızlı ya da aynalı radyatörler tercih edilebilir.
Radyatör seçerken dikkat edilmesi gereken 7 temel husus şu şekilde sıralanabilir:
● Odanın büyüklüğüne göre radyatör seçimi yapılabilir. Merkezi ısıtma sistemlerinin veya kombi sisteminin ısıl güç değerlerine uygun paneller ev ya da ofis ortamı için rahatlıkla kullanılabilir.
● Radyatörün ölçüleri uygulama alanının hacmine göre belirlenir. Genellikle geniş alanlar için büyük paneller, küçük alanlar için ise havlupan veya mini panel benzeri ufak ürünler tercih edilir.
● Malzeme türü de seçim için son derece önemlidir. Zor ısınan ancak ısısını uzun süre muhafaza edebilen döküm demir radyatörler retro stiller sunarken; çelik ya da alüminyum radyatörler hızlı ısınma ve modern görünüm elde etmenizi sağlar.
● Su, hava, nem, yüksek sıcaklık ile doğrudan temas halinde olan radyatör panelleri, uzun ömürlü kullanım için yüksek kaliteli parçalardan oluşmalıdır.
● Yeni nesil panel radyatörler tıpkı dekoratif süs eşyası gibi sıra dışı tasarımlara, farklı renklere, modern bir görünüme sahip olabilir. İç dekorasyonu ve kişisel zevkleri tamamlayan çok sayıda radyatör modeli arasından seçim yapmanız mümkündür.
● Kullanışlı yapısı ile öne çıkan yeni nesil panel radyatörler; duvar, zemin, pencere altı gibi alanlara kolayca monte edilebilir. Kullanım alanına özel olarak tasarlanabilen radyatör modelleri fazla yer tutmaz, konforlu bir kullanım sağlar.
● Radyatör seçiminde ayırdığınız bütçe de önemli bir belirleyici olabilir. Radyatör fiyatları ürünün markası, modeli, rengi, tasarımı, büyüklüğü, panel yapısı ya da malzeme kalitesi gibi detaylara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Siz de Decoverse ayrıcalıkları ile sunulan radyatör modellerine göz atabilir, dilerseniz mimarlık ve usta hizmetlerinden yararlanarak konforlu, huzurlu, sıcak bir ortam oluşturabilirsiniz.
Popüler Markalar
Aeon Radyatör | Decopan Radyatör | Edp Radyatör | Fause Radyatör | Germe Heating Radyatör | Hammam Radyatör | Radiva Radyatör | Sonia Radyatör | E.C.A. Radyatör | Lojimax Radyatör